Veelgestelde vragen

 • huisarts en eigen risico
  • Geldt voor de huisarts ook het eigen risico?

   Wat valt onder uw eigen risico en wat niet

   De huisarts en uw eigen risico.

   De zorg van de huisartsenpraktijk valt niet onder uw eigen risico. Dit betreft alle telefoontjes, spreekuren en visites. Dit geldt ook voor huisartsenzorg verleend door doktersassistenten en praktijkondersteuners GGZ en voor chronische zorg. Er hoeft voor deze zorg dus geen eigen bijdrage te worden betaald.

   Ook voor de ketenzorg die gegeven wordt bij chronische ziekten zoals Diabetes, COPD en voor Hart- en Vaatziekten of een verhoogd risico daarop wordt uw eigen risico niet aangesproken.

   Als de huisarts extra onderzoek aanvraagt zoals foto’s, bloedonderzoek of urine-kweken, u verwijst of medicatie op het spreekuur toedient (injecties) of voorschrijft dan valt dit wel onder het eigen risico.

    

   De huisarts is niet verantwoordelijk voor de kosten die voor onderzoek bij u in rekening worden gebracht. De huisarts heeft namelijk geen zicht op de hoogte van het bedrag dat andere zorgaanbieders in rekening kunnen brengen. Ook is de huisarts er niet van op de hoogte of u eventueel een eigen bijdrage voor bepaalde zorg moet betalen. U kunt dit zelf navragen bij uw zorgverzekeraar.

 • Algemene vragen
  • Cholesterol: Waarom moet ik mijn cholesterol laten controleren?
   Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed wordt ook wel ‘hypercholesterolemie’ genoemd. Dit wordt ook wel 'hyperlipidemie' genoemd. Hyper betekent veel en lipiden betekent vetten. Als u een te hoog cholesterolgehalte heeft, betekent dat dat het lichaam niet goed omgaat met vetten, ofwel er is sprake van een stoornis in de vetstofwisseling.

   Als u een te hoog cholesterol heeft, en uw arts controleert u regelmatig, dan kijkt hij niet alleen naar de hoogte van het totaalcholesterol, maar ook naar de verhouding tussen het zogenaamde 'goede' cholesterol (HDL) en het 'slechte' cholesterol (LDL).

  • Griepprik: Wanneer moet ik een griepprik halen?
   Griep wordt veroorzaakt door een virus. De griep is meestal niet gevaarlijk, maar wel erg vervelend. Er bestaat geen medicijn om griep te genezen, u moet de griep er ‘uit zieken’.

   Er bestaat een middel om het te helpen voorkomen: de griepprik. Eind oktober of begin november kunnen sommige mensen bij de huisarts een griepprik krijgen. In veel gevallen voorkomt de griepprik dat u griep krijgt. Krijgt u desondanks toch griep, dan zorgt de prik dat u er veel minder last van hebt. De griepprik wordt aangeraden aan mensen die meer kans hebben op complicaties bij griep. Dat geldt voor mensen met een hart- of longziekte, suikerziekte, nierpatiënten, en mensen boven de 65 jaar. Als u tot deze groep behoort, krijgt u de prik van het ziekenfonds vergoed.

  • Hoofdpijn: Wanneer moet ik naar de dokter?
   Hoofdpijn is een zeer veel voorkomende klacht die verschillende oorzaken kan hebben.

   Hoofdpijn kan veroorzaakt worden door spanning, door een bepaalde voedingsstof, maar ook door bijvoorbeeld hormonale schommelingen (hoofdpijn enkele dagen voor de menstruatie is een bekend verschijnsel).

   Als u regelmatig last heeft van hoofdpijn, of de hoofdpijn verstoort in meer of mindere mate uw functioneren, dan kunt u overwegen uw klacht met uw huisarts te bespreken. Het is dan belangrijk om zelf vooraf goed na te denken over mogelijke oorzaken van uw hoofdpijn.

   De volgende factoren kunnen van invloed zijn op hoofdpijn: probeer bij uzelf na te gaan of deze factoren wellicht in uw geval een verband hebben met uw hoofdpijn: Stress, vermoeidheid, een slechte houding (opgetrokken schouders, rugklachten, et cetera), (veel) koffie drinken (maar ook geen koffie drinken kan hoofdpijn veroorzaken....). Andere oorzaken zijn voedselallergie, vermoeide ogen, kaak- of bijholteontsteking, zware borsten, gesleten halsgewrichten of een laag bloedsuikergehalte. Ten slotte kan hoofdpijn het gevolg zijn van hoofdletsel.

   Probeer bij te houden hoe vaak, en eventueel op welk moment van de dag, week of maand u hoofdpijn krijgt. Zijn de symptomen altijd dezelfde (gevoel van een strakke band om het hoofd, barstend of bonzend gevoel, pijn in ogen en nek, duizeligheid)? Uw arts zal uw klachten met u bespreken en samen met u de behandeling bepalen.

  • Keelpijn: Wanneer moet ik naar de dokter?
   Wat is het? Iedereen heeft weleens keelpijn. Soms heeft u alleen maar een vervelend gevoel, maar het kan ook zijn dat u moeilijk kunt slikken of praten. Vaak gaat keelpijn samen met verkoudheid. Bij een ontsteking ziet het achter in uw keel meestal flink rood. Soms zijn er ook witachtige plekken of dik wit slijm te zien. De klieren in uw hals kunnen opgezet en gevoelig zijn. U kunt bij keelpijn ook koorts krijgen.

   Waardoor komt het? Keelpijn kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is een ontsteking de boosdoener, maar het kan ook ontstaan door overbelasting van de keel. Roken, een rokerige omgeving, veel praten of schreeuwen vormen een belasting voor uw keel en kunnen irritatie veroorzaken.

   Keelpijn is vaak hinderlijk maar kan zelden kwaad. Het gaat na één tot twee weken bijna altijd vanzelf over. Alleen wanneer u uw keel voortdurend belast door roken, schreeuwen of veel praten, bestaat de kans op langdurige keelpijn.

   Wat kunt u er zelf aan doen? Koud drinken of een waterijsje willen de pijn wel eens verzachten. Ook zuigen op een dropje kan de pijn verlichten. Zuigtabletten zijn niet nodig, want drop werkt net zo goed. Gorgelen met kamillethee of zout water smaakt niet zo lekker, maar sommige mensen vinden er wel baat bij. U krijgt een juiste zoutoplossing als u in een glas warm water één theelepeltje zout oplost. Gorgeldranken uit de winkel werken niet beter, maar sommige mensen vinden ze minder vies smaken.

   Gun uzelf rust als u voelt dat u dat nodig heeft. Zeker als u koorts heeft en u zich niet lekker voelt. U doet er goed aan om vooral uw stem rust te geven. Dat wil zeggen: praat zo min mogelijk. Als de pijn erg hinderlijk is, kan een pijnstiller, bijvoorbeeld paracetamol, helpen.

   Wanneer naar de huisarts? Neem contact op met uw huisarts: als u na drie dagen nog steeds koorts heeft; als drinken of slikken niet meer gaat; als de keelpijn samengaat met huiduitslag in uw gezicht en op uw romp.

   Bij kinderen is het nodig dat u direct contact opneemt met uw huisarts: als uw kind een erg zieke indruk maakt; als uw kind het benauwd heeft; als uw kind het speeksel niet kan wegslikken.

   Wanneer er andere verschijnselen zijn waarover u zich zorgen maakt, overleg dan met uw huisarts.

  • Koorts: Wanneer moet ik naar de dokter?
   Bij koorts ontstaat een verhoging van de lichaamstemperatuur die gepaard gaat met een gevoel van algemene malaise. Koorts is een reactie van het lichaam op bacteriën en virussen, die niet in het lichaam thuishoren. Daarom is koorts een natuurlijke reactie en een signaal van uw lichaam dat uw lichaam ‘ziek’ is. Meestal gaat de koorts vanzelf over, maar het is verstandig uw temperatuur goed in de gaten te houden.

   Wanneer moet ik de huisarts raadplegen? Afhankelijk van de oorzaak moet de koorts behandeld worden. Bij extreem hoge koorts (boven 40 °C) of lang bestaande koorts dient de huisarts te worden geraadpleegd.

  • Roken: Hoe slecht is roken?
   Roken is slecht voor de gezondheid. Door de schadelijke stoffen in sigarettenrook kunnen aandoeningen in het gehele lichaam ontstaan. De schadelijke stoffen zijn teer, nicotine en koolmonoxide. Teer heeft voornamelijk effect op de longen. Het is een kankerverwekkende stof; er kan longkanker ontstaan. Daarnaast veroorzaakt teer in de longen allerlei afwijkingen waardoor de ademhalingsfunctie achteruit gaat. Nicotine is een verslavend middel dat voornamelijk op het zenuwstelsel werkt. Koolmonoxide vermindert het vermogen van de rode bloedcellen zuurstof op te nemen en door het lichaam te vervoeren.

   Aandoeningen kunnen ontstaan op risicovolle plekken als hart en slagaderen, de slokdarm, de longen en de blaas. Daarnaast heeft roken effecten in de rest van het lichaam die minder duidelijk zijn. Rokers lijken vatbaarder voor ziekten dan niet-rokers, zonder dat een oorzakelijk bewijs bekend is. Ook meeroken (het inademen van rook van een ander) heeft een negatief effect op de gezondheid.

   Probeer te stoppen met roken. Niet alleen voor uw eigen gezondheid, maar ook voor die van uw omgeving. Stoppen met roken is moeilijk. Als het u niet lukt, probeer dan in ieder geval minder te roken door uw sigaret te bewaren voor bepaalde momenten.

  • Rugklachten: Wanneer moet ik naar de dokter?
   Veel mensen hebben last van hun rug. Pijn in de rug kan afkomstig zijn van de ruggengraat of van spieren die ernaast liggen. De wervelkolom (ruggengraat) heeft vooral veel te verduren bij mensen met overgewicht of mensen die veel tillen en bukken.

   Rugklachten veroorzaken vooral in de onderrug pijn. Het kan een lichte tot ondraaglijke pijn zijn. Gaat soms gepaard met spierkramp, stijfheid, en uitstralende pijn of tinteling op andere plaatsen. In dat laatste geval moet je uitkijken: dat zou een hernia kunnen betekenen.

   Je kunt rugpijn of andere rugklachten krijgen door een mechanische aandoening, veel tillen of ongewoon bewegen, of door beschadiging van gewrichtsbanden, spieren, wervels of tussenwervelschijven. Beschadigingen ontstaan door een slechte houding, gebrek aan lichaamsbeweging, zwaarlijvigheid, zwangerschap, stress of depressie. Een verschoven tussenwervelschijf is een van de meest voorkomende oorzaken van rugpijn en hierdoor kan ischias ontstaan. Soorten rugpijn variëren naar gelang de oorzaak.

   Veel rugklachten treden op tussen het 35e en 50e levensjaar. In 1 van de 10 gevallen is een specifieke ziekte de oorzaak (reuma, infecties elders, tumoren) maar meestal zijn het gewoon overbelaste spieren en herstelt het zich vanzelf weer. 90% van de rugklachten gaan vanzelf weer over binnen drie maanden zonder therapie. Raadzaam is om gewoon te blijven bewegen bij rugklachten, maar geen zware dingen te tillen. Het lichaam herstelt vanzelf irritaties, versoepelt spieren en zenuwbanen worden vanzelf weer rustig. Een goede conditie en stevige rugspieren helpen daarbij.

  • Voetschimmel: Wat kan ik er zelf aan doen?
   De voetschimmel (ook wel zwemmerseczeem genoemd) is de meest voorkomende vorm van een oppervlakkige huidschimmel. In eerste instantie is de huid rood en schilferig. Soms is de huid gezwollen en heeft u ook pijnlijke kloofjes, of scheurtjes.

   De voetschimmel nestelt zich bij voorkeur op de warme, vochtige plaatsen tussen de tenen. De aandoening is besmettelijk en verspreidt zich snel, vooral in vochtige plaatsen als openbare douchegelegenheden. Het is verstandig om indit soort gelegenheden teenslippers te dragen tijdens het douchen.

   Voetschimmel kan erg hardnekkig zijn en komt vooral voor bij mensen met zweetvoeten en mensen waarbij de lichaamshygiëne onvoldoende is. Het is belangrijk om na het douchen of zwemmen de tenen goed af te drogen.

   Schimmels veroorzaken jeuk, omdat de huid heel droog wordt en barsten vertoont. Hierdoor ontstaan kloofjes, wat nogal pijnlijk kan zijn. De huid kan schilferig zijn en vervellen. Soms zijn er vochtige blaasjes. Een schimmel ruikt niet altijd even prettig. Als een schimmel zich in de nagels vestigt, kunnen deze broos worden. Uw arts kan u een geneesmiddel voorschrijven om de schimmel te doden. Als u vaker last heeft van voetschimmel kunt u bij de assistent een herhaalrecept aanvragen.

   U kunt ook bij de drogist terecht voor een middel tegen voetschimmel.

  • Cholesterol: Waarom moet ik mijn cholesterol laten controleren?
   Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed wordt ook wel ‘hypercholesterolemie’ genoemd. Dit wordt ook wel 'hyperlipidemie' genoemd. Hyper betekent veel en lipiden betekent vetten. Als u een te hoog cholesterolgehalte heeft, betekent dat dat het lichaam niet goed omgaat met vetten, ofwel er is sprake van een stoornis in de vetstofwisseling.

   Als u een te hoog cholesterol heeft, en uw arts controleert u regelmatig, dan kijkt hij niet alleen naar de hoogte van het totaalcholesterol, maar ook naar de verhouding tussen het zogenaamde 'goede' cholesterol (HDL) en het 'slechte' cholesterol (LDL).

  • Griepprik: Wanneer moet ik een griepprik halen?
   Griep wordt veroorzaakt door een virus. De griep is meestal niet gevaarlijk, maar wel erg vervelend. Er bestaat geen medicijn om griep te genezen, u moet de griep er ‘uit zieken’.

   Er bestaat een middel om het te helpen voorkomen: de griepprik. Eind oktober of begin november kunnen sommige mensen bij de huisarts een griepprik krijgen. In veel gevallen voorkomt de griepprik dat u griep krijgt. Krijgt u desondanks toch griep, dan zorgt de prik dat u er veel minder last van hebt. De griepprik wordt aangeraden aan mensen die meer kans hebben op complicaties bij griep. Dat geldt voor mensen met een hart- of longziekte, suikerziekte, nierpatiënten, en mensen boven de 65 jaar. Als u tot deze groep behoort, krijgt u de prik van het ziekenfonds vergoed.

  • Hoofdpijn: Wanneer moet ik naar de dokter?
   Hoofdpijn is een zeer veel voorkomende klacht die verschillende oorzaken kan hebben.

   Hoofdpijn kan veroorzaakt worden door spanning, door een bepaalde voedingsstof, maar ook door bijvoorbeeld hormonale schommelingen (hoofdpijn enkele dagen voor de menstruatie is een bekend verschijnsel).

   Als u regelmatig last heeft van hoofdpijn, of de hoofdpijn verstoort in meer of mindere mate uw functioneren, dan kunt u overwegen uw klacht met uw huisarts te bespreken. Het is dan belangrijk om zelf vooraf goed na te denken over mogelijke oorzaken van uw hoofdpijn.

   De volgende factoren kunnen van invloed zijn op hoofdpijn: probeer bij uzelf na te gaan of deze factoren wellicht in uw geval een verband hebben met uw hoofdpijn: Stress, vermoeidheid, een slechte houding (opgetrokken schouders, rugklachten, et cetera), (veel) koffie drinken (maar ook geen koffie drinken kan hoofdpijn veroorzaken....). Andere oorzaken zijn voedselallergie, vermoeide ogen, kaak- of bijholteontsteking, zware borsten, gesleten halsgewrichten of een laag bloedsuikergehalte. Ten slotte kan hoofdpijn het gevolg zijn van hoofdletsel.

   Probeer bij te houden hoe vaak, en eventueel op welk moment van de dag, week of maand u hoofdpijn krijgt. Zijn de symptomen altijd dezelfde (gevoel van een strakke band om het hoofd, barstend of bonzend gevoel, pijn in ogen en nek, duizeligheid)? Uw arts zal uw klachten met u bespreken en samen met u de behandeling bepalen.

  • Keelpijn: Wanneer moet ik naar de dokter?
   Wat is het? Iedereen heeft weleens keelpijn. Soms heeft u alleen maar een vervelend gevoel, maar het kan ook zijn dat u moeilijk kunt slikken of praten. Vaak gaat keelpijn samen met verkoudheid. Bij een ontsteking ziet het achter in uw keel meestal flink rood. Soms zijn er ook witachtige plekken of dik wit slijm te zien. De klieren in uw hals kunnen opgezet en gevoelig zijn. U kunt bij keelpijn ook koorts krijgen.

   Waardoor komt het? Keelpijn kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is een ontsteking de boosdoener, maar het kan ook ontstaan door overbelasting van de keel. Roken, een rokerige omgeving, veel praten of schreeuwen vormen een belasting voor uw keel en kunnen irritatie veroorzaken.

   Keelpijn is vaak hinderlijk maar kan zelden kwaad. Het gaat na één tot twee weken bijna altijd vanzelf over. Alleen wanneer u uw keel voortdurend belast door roken, schreeuwen of veel praten, bestaat de kans op langdurige keelpijn.

   Wat kunt u er zelf aan doen? Koud drinken of een waterijsje willen de pijn wel eens verzachten. Ook zuigen op een dropje kan de pijn verlichten. Zuigtabletten zijn niet nodig, want drop werkt net zo goed. Gorgelen met kamillethee of zout water smaakt niet zo lekker, maar sommige mensen vinden er wel baat bij. U krijgt een juiste zoutoplossing als u in een glas warm water één theelepeltje zout oplost. Gorgeldranken uit de winkel werken niet beter, maar sommige mensen vinden ze minder vies smaken.

   Gun uzelf rust als u voelt dat u dat nodig heeft. Zeker als u koorts heeft en u zich niet lekker voelt. U doet er goed aan om vooral uw stem rust te geven. Dat wil zeggen: praat zo min mogelijk. Als de pijn erg hinderlijk is, kan een pijnstiller, bijvoorbeeld paracetamol, helpen.

   Wanneer naar de huisarts? Neem contact op met uw huisarts: als u na drie dagen nog steeds koorts heeft; als drinken of slikken niet meer gaat; als de keelpijn samengaat met huiduitslag in uw gezicht en op uw romp.

   Bij kinderen is het nodig dat u direct contact opneemt met uw huisarts: als uw kind een erg zieke indruk maakt; als uw kind het benauwd heeft; als uw kind het speeksel niet kan wegslikken.

   Wanneer er andere verschijnselen zijn waarover u zich zorgen maakt, overleg dan met uw huisarts.

  • Koorts: Wanneer moet ik naar de dokter?
   Bij koorts ontstaat een verhoging van de lichaamstemperatuur die gepaard gaat met een gevoel van algemene malaise. Koorts is een reactie van het lichaam op bacteriën en virussen, die niet in het lichaam thuishoren. Daarom is koorts een natuurlijke reactie en een signaal van uw lichaam dat uw lichaam ‘ziek’ is. Meestal gaat de koorts vanzelf over, maar het is verstandig uw temperatuur goed in de gaten te houden.

   Wanneer moet ik de huisarts raadplegen? Afhankelijk van de oorzaak moet de koorts behandeld worden. Bij extreem hoge koorts (boven 40 °C) of lang bestaande koorts dient de huisarts te worden geraadpleegd.

  • Roken: Hoe slecht is roken?
   Roken is slecht voor de gezondheid. Door de schadelijke stoffen in sigarettenrook kunnen aandoeningen in het gehele lichaam ontstaan. De schadelijke stoffen zijn teer, nicotine en koolmonoxide. Teer heeft voornamelijk effect op de longen. Het is een kankerverwekkende stof; er kan longkanker ontstaan. Daarnaast veroorzaakt teer in de longen allerlei afwijkingen waardoor de ademhalingsfunctie achteruit gaat. Nicotine is een verslavend middel dat voornamelijk op het zenuwstelsel werkt. Koolmonoxide vermindert het vermogen van de rode bloedcellen zuurstof op te nemen en door het lichaam te vervoeren.

   Aandoeningen kunnen ontstaan op risicovolle plekken als hart en slagaderen, de slokdarm, de longen en de blaas. Daarnaast heeft roken effecten in de rest van het lichaam die minder duidelijk zijn. Rokers lijken vatbaarder voor ziekten dan niet-rokers, zonder dat een oorzakelijk bewijs bekend is. Ook meeroken (het inademen van rook van een ander) heeft een negatief effect op de gezondheid.

   Probeer te stoppen met roken. Niet alleen voor uw eigen gezondheid, maar ook voor die van uw omgeving. Stoppen met roken is moeilijk. Als het u niet lukt, probeer dan in ieder geval minder te roken door uw sigaret te bewaren voor bepaalde momenten.

  • Rugklachten: Wanneer moet ik naar de dokter?
   Veel mensen hebben last van hun rug. Pijn in de rug kan afkomstig zijn van de ruggengraat of van spieren die ernaast liggen. De wervelkolom (ruggengraat) heeft vooral veel te verduren bij mensen met overgewicht of mensen die veel tillen en bukken.

   Rugklachten veroorzaken vooral in de onderrug pijn. Het kan een lichte tot ondraaglijke pijn zijn. Gaat soms gepaard met spierkramp, stijfheid, en uitstralende pijn of tinteling op andere plaatsen. In dat laatste geval moet je uitkijken: dat zou een hernia kunnen betekenen.

   Je kunt rugpijn of andere rugklachten krijgen door een mechanische aandoening, veel tillen of ongewoon bewegen, of door beschadiging van gewrichtsbanden, spieren, wervels of tussenwervelschijven. Beschadigingen ontstaan door een slechte houding, gebrek aan lichaamsbeweging, zwaarlijvigheid, zwangerschap, stress of depressie. Een verschoven tussenwervelschijf is een van de meest voorkomende oorzaken van rugpijn en hierdoor kan ischias ontstaan. Soorten rugpijn variëren naar gelang de oorzaak.

   Veel rugklachten treden op tussen het 35e en 50e levensjaar. In 1 van de 10 gevallen is een specifieke ziekte de oorzaak (reuma, infecties elders, tumoren) maar meestal zijn het gewoon overbelaste spieren en herstelt het zich vanzelf weer. 90% van de rugklachten gaan vanzelf weer over binnen drie maanden zonder therapie. Raadzaam is om gewoon te blijven bewegen bij rugklachten, maar geen zware dingen te tillen. Het lichaam herstelt vanzelf irritaties, versoepelt spieren en zenuwbanen worden vanzelf weer rustig. Een goede conditie en stevige rugspieren helpen daarbij.

  • Voetschimmel: Wat kan ik er zelf aan doen?
   De voetschimmel (ook wel zwemmerseczeem genoemd) is de meest voorkomende vorm van een oppervlakkige huidschimmel. In eerste instantie is de huid rood en schilferig. Soms is de huid gezwollen en heeft u ook pijnlijke kloofjes, of scheurtjes.

   De voetschimmel nestelt zich bij voorkeur op de warme, vochtige plaatsen tussen de tenen. De aandoening is besmettelijk en verspreidt zich snel, vooral in vochtige plaatsen als openbare douchegelegenheden. Het is verstandig om indit soort gelegenheden teenslippers te dragen tijdens het douchen.

   Voetschimmel kan erg hardnekkig zijn en komt vooral voor bij mensen met zweetvoeten en mensen waarbij de lichaamshygiëne onvoldoende is. Het is belangrijk om na het douchen of zwemmen de tenen goed af te drogen.

   Schimmels veroorzaken jeuk, omdat de huid heel droog wordt en barsten vertoont. Hierdoor ontstaan kloofjes, wat nogal pijnlijk kan zijn. De huid kan schilferig zijn en vervellen. Soms zijn er vochtige blaasjes. Een schimmel ruikt niet altijd even prettig. Als een schimmel zich in de nagels vestigt, kunnen deze broos worden. Uw arts kan u een geneesmiddel voorschrijven om de schimmel te doden. Als u vaker last heeft van voetschimmel kunt u bij de assistent een herhaalrecept aanvragen.

   U kunt ook bij de drogist terecht voor een middel tegen voetschimmel.

Contact

Spoednummer 013-5333923 keuze 1
 

Huisartsenpraktijk P.R.I. van Stempvoort

Pandgang 2
5057 EA BERKEL-ENSCHOT
Telefoon:
013-5333923
Receptenlijn:
013-5333923 keuze 3
Fax:
013-5339122
Routebeschrijving >

herhaal recepten Apotheek de Lange Stight